Eu sunt Ancuta, am 38 de ani, tocmai am aniversat primul deceniu de casnicie, sunt mama a 2 copii: Mara, de 9 ani si Alexandru, de 3 ani iar de 7 ani ne-am mutat cu totii in Beius, micul oras natal al meu, dupa 10 ani in Timisoara, la dupa 2 ani de la nasterea Marei. Ne-am dorit sa pierdem mai putin timp in trafic, sa ne crestem copilul, sa ne traim viata intr-un mediu mai curat, mai aproape de natura.
Chiar daca sunt economist, lucrez in aria de coordonare din sistemul bancar de mai bine de 15 ani, sunt interesata, chiar pasionata, de mintea si de comportamentul uman, de tehnicile si modalitatile de imbunatatire a capacitatilor noastre cognitive, ale perspectivei asupra vietii, astfel incat sa ne bucuram de cat mai multa satisfactie in existenta noastra, intr-o stare cat mai constanta de bine.
Curiozitatea mea legata de aceste subiecte m-a indemnat de-a lungul timpului sa particip la mai multe cursuri / workshopuri si mai ales sa citesc cat mai mult, astfel incat am reusit sa adun destul de multe informatii, pe care, prin intermediul acestui blog mi-as dori sa le impartasesc tuturor celor interesati. Mi-as dori sa adun sis a promovez aici cat mai multe obiceiuri pozitive, tehnici, activitati, initiative, lucruri si oamenii care ne pot ajuta sa avem o viata mai buna. Adica tot ce tine de bine 🙂 !
Speranta mea este ca impartasind si promovand aceste informatii voi reusi sa-mi aduc contributia, fie ea cat de mica, la imbunatatirea experientei de viata a oamenilor, pentru a trai cu mai multa bucurie si a experimenta cat mai des, constant si intens starea de bine.
Mai jos, va voi povesti putin despre mine si despre experientele care m-au determinat sa demarez acest proiect personal.
Pe langa pasiunea mea, care a aparut inca din timpul anilor de liceu odata cu descoperirea disciplinelor socio-umane, ca de exemplu psihologia, am avut norocul sa am un tata care a indragit lectura si care mi-a dat acces la o biblioteca destul de generoasa si m-a indemnat sa citesc Cugetarilel ui Pascal, Confesiunile Sfantului Augustin si alte carti care mi-au deschis mintea si curiozitatea legata de modul in care gandim si ne comportam noi oamenii. Bineinteles ca visul meu a fost sa urmez, in cadrul studiilor universitare, psihologia, insa, din pacate sau fericire (poate ca totusi asa a fost cel mai bine) acelasi tata m-a indemnat sa urmez o directie mai practica si sa pastrez la nivel de pasiune atractia mea fata de psihologie. Pana la urma decizia a fost a mea, mi-o asum si sunt convinsa ca toate se intampla cu un scop, pe langa asta, cu siguranta nu este niciodata prea tarziu pentru o schimbare…
Dupa nasterea celui de-al doilea copil, care a strarnit in primul copil o multime de emotii extrem de provocatoare, cel mic a trecut printr-o interventie chirurgicala complexa la varsta de 9 luni care ne-a afectat pe toti, deoarece a fost la un pas de a-si pierde viata. In aceeasi perioada ne-am si mutat la casa. Pe atunci am simtit – cred ca pentru prima oara in viata – ce insemana sa fii stresat, sa nu poti dormi din aceasta cauza si chiar am avut cateva momente in care m-am simtit coplesita de toate… Am inceput sa cochetez cu Yoga, apeland la tutoriale de pe Youtube de cate 10-30 minute, fara insa a fi constanta si putin la nivel spiritual cu meditatii si studierea cartii Yoga Sutra a lui Patanjali. Am descoperit, tot pe atunci, ca mi s-a agravat Hipertiroidismul – o afectiune descoperita in sarcina cu Alexandru, a glandei tiroide, care a impus efectuarea unui tratament cu Thyrozol – care pentru mine a fost foarte neplacut, nu a avut rezultate si dupa aproximativ un an l-am abandonat.
Odata cu reintegrarea la locul de munca, dupa concediul de ingrijire a copilului, m-am confuntat cu alte provocari: destul de putin sprijin si intelegere si destul de multe critici, o multime de schimbari pe partea de norme, fluxuri si aplicatii, cu care a trebuit sa ma familiarizez cat mai repede, o echipa de care a trebuit din nou sa ma apropiu, clienti noi si presiune din plin, ca doar lucrez in domeniul bancar 🙂 si dupa 10 ore de munca pe zi, sa ma intorc la cei 2 copii, nemultumiti si ei de actuala situatie, obisnuiti sa-si petreaca mai mult timp cu mine.
Asta a fost picatura care a umplut paharul si am inceput sa simt ca este nevoie sa fac o schimbare, sa iau masuri, deoarece ma simteam stresata, frustrata, lipsita de energie si bineinteles ca aveam aproape permananet o stare incarcata de emotii si ganduri neconstructive, care aproape permanent ma incarcau. Sora mea, de care am fost si sunt foarte apropiata, vazandu-mi starea, mi-a facut cadou un curs de Thetahealing, curs despre care imi povestise multe si la care si ea participase in urma cu cativa ani. Am facut 3 module: Cursul de Baza, cel de Avansati si cel de Sapare adanca, am si obtinut certificare, ca si terapeut. Chiar daca nu cred ca voi practica terapia cu alte persoane, cursul mi-a prins tare bine personal. Thetahealing-ul este o tehnica de lucru cu inconstientul, combinata oarecum cu spiritualitatea, care ne ajuta sa ne cunoastem mai bine, in primul rand, sa ne descoperim convingerile limitative, sa ne eliberam de cele neproductive si sa le inlocuim cu unele constructive. Ne ajuta sa avem o perspectiva mai luminoasa si mai plina de bucurie asupra realitatii. Eu personal am simtit ca m-a ajutat sa ma cunosc mai bine, sa aflu ce imi place, sa inteleg influenta integritatii fata de propria persoana, in primul rand, sa castig astfel mai multa incredere in mine si mai ales cea a intentiei. Am descoperit beneficiile meditatiei asupra capacitatii de control a gandurilor si a constiintei si chiar daca mai am momente in care o emotie, sau un gand, mai putin constructiv/a ma acapareaza, reusesc destul de repede sa o/il controlez si chiar in situatii mai putin placute, care alta data m-ar fi frustrat sau stresat, poate chiar blocat, de cele mai multe ori reusesc sa am o abordare constructiva si sa gasesc usor solutii – este cumva logic, ca atunci cand nu mai lasam diverse ganduri, mai ales neproductive, sa ne ia din concentrare si atentie si investim mai multe resurse intr-o singura directie, mai multa energie, suntem mult mai productivi si eficienti, si satisfactia e mai mare, primim imediat feedback pozitiv pentru rezultatul bun si ne simtim super bine!
Desoperindu-l pe David Hawkins, odata cu Thetahealing-ul, i-am savurat fiecare carte pe care am prins-o – cel mai mult mi-au placut Putere versus Forta – care este si prima care trebuie citita de la el – si Transcenderea nivelurilor de constiinta – si le recomand cu caldura, sunt minunate si pline de informatii interesante, fiind si ele legate de partea de spiritualitate, chiar daca autorul este medic psihiatru si cercetator. Am inceput sa citesc din nou mai mult, am simtit o atractie catre partea stiintifica din ce in ce mai mare, cumva probabil pentru a obtine confirmari si am inceput sa imi cumpar lunar cate 4-5 carti, cu fiecare roman de fictiune imi adaugam in cos si 1-3 carti stiintifice despre minte, despre comportamentul uman. De asemenea, de cand cu pandemia, avem acces facil, deseri gratuit, la o multime de cursuri si programe educationale online, direct din confortul casei. Si astfel am acumulat destul de multe informatii, care mi-au prins bine si sunt dornica sa le impartasesc cu cei din jur, poate, poate reusesc sa ajut si alte persoane sa descopere o noua perspectiva, mai buna – care este concluzia la care a ajuns si psihologul si cel mai mare cercetator al psihologiei pozitive Mihaly Csikszentmihalyi, si anume ca nu ceea ce ni se intampla ne determina fericirea ci modul in care interpretam aceasta realitate – voi repeta foarte des aceasta concluzie, pentru ca am simtit-o pe pielea mea si o sustin.
Mandra de tine ❤️
I do not even know how I stopped up right here, but I thought this publish used to be good. I don’t know who you’re but certainly you are going to a famous blogger when you are not already 😉 Cheers!