Tare mult îmi place Yoga :)! Chiar daca de vreo 7 ani pot sa spun că am descoperit-o, încă o practic la nivel de amator. Mi-ar placea să am ocazia sa aprofundez, la momentul potrivit, însă deocamdată este perfect așa.
Îmi place in primul rand pentru că este necesar sa fii foarte atent la ceea ce faci, sa îți corelezi respirația cu mișcarea și cu gândurile. Practicând yoga îți antrenezi controlul atât asupra corpului cât și asupra minții și mie, cel puțin, îmi aduce o stare de armonie generală :). Fiind destul de solicitantă executarea asanelor, este in primul rand un mod excelent de a rămâne in forma, de a avea și menține un tonus fizic bun. Pe lângă asta yoga ajuta cu setarea unei intenții bune, atât în raport cu tine însuți, dar și cu tot ceea ce este in mediul înconjurător.
S-au scris multe despre Yoga, chiar am răsfoit in biblioteca tatălui meu cartea Tehnici Yoga, scrisă de al nostru celebru autor Mircea Eliade, care a studiat în India câțiva ani și chiar a practicat Yoga, ajungand sa scrie cateva carti despre ea.
Am împrumutat de la un prieten drag, cartea care stă la baza acestei complexe discipline, scrisă de Patanjali undeva înainte de anul 400 i.H., care se numește Yoga Sutra. Nu se știe exact daca autorul este anterior sau posterior lui Buddha însă sunt o mulțime de asemănări strânse între învățăturile celor doi. Este considerat a fi cel mai științific și mai precis text scris vreodată despre Yoga. Cuprinde 196 de aforisme scrise de înțeleptul Patanjali, care pare să fi eliminat toate cuvintele inutile rezultând o capodopera concisă și clară. El o definește astfel: ” Yoga este controlul tiparelor conștiinței”.
O descrie ca și un sistem din 8 stadii fundamentale pe care vi le prezint în câteva cuvinte mai jos.
1. Yama – codul social. Sunt 5 aspecte destinate să armonizeze interacțiunile sociale (ahimsa = sentimentul non-violentei fata de toate ființele, indiferent că e vorba de oameni, animale sau altceva; asteya = onestitate; satya = a nu minți; brahmacarya = control sexual; aparigraha = lipsa sentimentului de posesiune). 2.Niyama – codul personal. Sunt tot 5 la număr, având că scop armonizarea sentimentelor lăuntrice (sauca = curățenie; samtosa = împăcare; tapas = austeritate; svadhyaya = cercetarea sinelui; isvarapranidhana = abandonare la voința cosmică). Regulile acestea, Yama și Niyama, nu sunt ușor de aplicat, însă chiar și o aplicare limitata duce la o mai mare liniște a minții, având menirea de a aduce armonie între atitudinile lăuntrice și acțiunile exterioare. 3.Asana – postura. Definita de autor ca fiind o postura ferma și confortabila, având ca scop să echilibreze corpul, mușchii și diferitele impulsuri nervoase precum si senzațiile contrare ( durere/plăcere, cald/frig, etc) 4.Pranayama – controlul respirației, care este hrana trupului și a minții, ne umple de energie; ajută la un mai bun control și focalizare mentală. 5.Pratyahara – retragerea simțurilor. Autorul spune că e cu neputința să explorezi zonele lăuntrice ale mintii daca ești atras și deranjat de experiențe senzoriale din afară. Senzațiile că mirosul, sunetul, etc, ar trebui sa fie eliminate. 6. Dharana – concentrarea minții. E pasul de dinaintea meditației și își propune să fixeze conștiința asupra unui singur obiect, excluzandu-le pe toate celelalte. 7.Dhyana – meditația. Ea apare când devii capabil să menții pentru o perioadă de timp concentrarea asupra simbolului, fiind o prelungire a etapei anterioare. 8.Samandhi – uniunea, supraconstiinta, realizarea de sine. “Când cele 5 simțuri ale percepției împreună cu mintea sunt în repaus, când până și intelectul a încetat să mai funcționeze, atunci, spun înțelepții, că s-a atins starea supremă.” (Bhagavad Gita)
Yoga lui Patanjali, denumită Raja Yoga, este una pentru avansati, care necesita pregătiri temeinice pentru a fi urmată. Putem să luăm însă ceea ce este mai bun, mai potrivit pentru fiecare dintre noi, din înțelepciunile transmise. Eu am vrut sa va transmit o parte din complexitatea ce sta la baza filozofiei Yoga, pentru a înțelege și fondul, nu doar forma. In primul rând înclinațiile negative și egoismul trebuie eliminate prin toate mijloacele disponibile, acesta este primul pas pe care îl putem face. Putem fi apoi mai onești și mai atenți față de mediul înconjurător, precum și de cel interior, sa fim mai concentrați la respirație – sunt o grămadă de tehnici care ne pot ajuta – sau daca nu am făcut-o până acum, putem începe să căutăm beneficiile meditației. Sau ne putem limita la efectuarea asanelor, adica a posturilor, ca modalitate de exercitiu fizic, de miscare.
Sunt multe variante de Yoga. Hatha Yoga este partea ce se ocupa mai mult de posturi, adică de partea fizică, inclusiv de respirație. Eu am făcut ceva curs online mai demult, am avut noroc mai recent și de vreo 2 ședințe la domiciliu (in Beius :)), cu un trainer certificat. Cel mai des însă mă bucur de Yoga împreună și cu ajutorul lui Adriene, pe You Tube, atunci cand pot, care are o grămadă de programe, “30 days of Yoga”, având de la 10 minute durata ( “wake up Yoga” – preferatul meu, cu care îmi încep de regulă zilele :)), până la 45 minute sau și mai mult. Sunt în engleză, într-adevăr și ar fi binevenite unele in română. Pentru mine e ok și așa însă dacă cineva citește acest articol și cunoaște vreo variantă faină in română, îl rog sa împărtășească, aș transmite și eu mai departe, deoarece am prieteni care ar face, dar se opintesc datorită înțelegerii necorespunzătoare a limbii.
“Mens sana in corpore sano” ne transmite că exercițiul fizic este o parte importantă și esențială a bunăstării mentale și psihologice.E bine sa avem grija și de corp și de minte, iar Yoga, din punctul meu de vedere, ne ajuta sa punctăm rapid la amândouă :).
Namaste,